GRAFMANDEN

<< TERUG NAAR OVERZICHTVoor kunstenaar Jan van Schaik is de wilgenboom een grote inspiratie als symbool van afscheid, rouw, medeleven, wedergeboorte en nieuw leven.

De grafmand is een persoonlijk, betekenisvol en natuurvriendelijk alternatief voor de doodskist, ambachtelijk vervaardigd en vormgegeven volgens een symboliek waar de overledene of nabestaanden zich mee kunnen identificeren.


Elke grafmand is uniek en wordt op maat gemaakt in overeenstemming met de wens van de klant. Er zijn modellen ontwikkeld als de boot, het ei en de wieg. Een belangrijk element is het verwerken van een levende staak die na de begrafenis uit zal groeien tot een boom.


De wilg heeft een diepe betekenis in relatie met het leven en de dood, in onze en andere culturen. De wilg was in de Grieks-Romeinse mythologie de boom van Persephone-Proserpina, de godin van het dodenrijk.
Orpheus die in het dodenrijk afdaalde om zijn geliefde terug te halen, werd voorgesteld met een wilgentak in de hand. De wilg groeide aan de oever van de dodenrivier de Styx.

De treurwilg staat in het westen in verband met de dood en geldt er vanwege zijn neerhangende takken als symbool van verdriet en rouw. De symboliek van droefheid werd er ook een van afscheid. De uitdrukking iets aan de wilgen hangen betekent afscheid nemen van iets. In China gaven vrienden aan een ambtenaar die naar een andere provincie overgeplaatst werd, wilgentakken ter afscheid.

Dusty Miller, een engelse intuïtief bomenkenner, zegt: ‘Als je je pijn doet huilt de wilg met je mee. Ze is heel empathisch, zorgzaam en wil je helpen over je probleem heen te komen. Ze weet wat je meemaakt, ze is er zelf ook geweest. Ze is een beetje huilerig maar erg oprecht. Alle wilgen hebben deze karakteristieken. De wilg is een maanboom’.


TECHNISCHE GEGEVENS EN PRIJSLIJST >>Grafmand
SCHIKA - grafmandenGrafmand ‘WIEG’
SCHIKA - grafmandenGrafmand ‘BOOT’

SCHIKA - grafmanden    

Grafmand ‘EI’

SCHIKA - grafmanden    

Kindermandjes
SCHIKA - grafmanden<< TERUG NAAR OVERZICHT